Tobi Kooiman

Cabaretier

Snitches Zijn Bitches

Waarom uit het debat over de verplichte thuisquarantaine blijkt dat het logisch is dat kleine conservatieve politieke partijtjes zo vaak uit elkaar vallen

Ik snap eindelijk waarom die kleine conservatieve politieke partijtjes zo vaak uit elkaar vallen. Dat valt namelijk af te leiden uit het debat over de verplichtstelling van de thuisquarantaine die vorige week werd voorgesteld door de recentelijk met een overweldigende meerderheid tot CDA-lijsttrekker verkozen Hugo de Jonge.

Sommige partijen zijn voor die verplichting, andere partijen zijn tegen. “Sommige partijen” zijn VVD en CDA; “andere partijen” zijn alle andere partijen. En mensen die niet in quarantaine willen lieten zich überhaupt al niet testen, dus de relevante vraag is: als je de thuisquarantaine verplicht, gaan besmette mensen dan nog wel eerlijk zijn bij contactonderzoek? Oftewel: gaan besmette mensen dan nog wel snitchen?

Alle partijen beweren dat ze vinden dat een quarantaineplicht alleen een goed idee is als mensen blijven snitchen. En ze liegen bijna allemaal, zowel de progressieve als de conservatieve partijen. Progressief is pro-vrijheid, omdat je uitgaat van het goede in de mens, en conservatief is pro-regels, omdat je uitgaat van het slechte in de mens. “Maar Tobi, de partijen met “vrijheid” in hun naam zijn allebei conservatief!” Ja dat snap ik ook niet. En ik ben zelf ook niet altijd consequent, want ik probeer progressief te zijn, maar ik betrap mezelf ook wel eens op een conservatieve gedachte. Ik las bijvoorbeeld tijdens de lockdown de headline “Ziekteverzuim hoogste in 17 jaar,” en toen was het eerste wat ik dacht: “Mogen mensen thuis werken, geen sociale controle, gaan ze zich meteen massaal ziek melden. Wat zijn mensen toch sukkels.” Pas daarna dacht ik: “Oh ja, er zijn natuurlijk ook gewoon mensen met Corona.”

Hoe dan ook, als alle partijen écht zouden vinden dat snitchen de juiste beslissing is, dan zouden alle progressieve partijen vóór een quarantaineplicht moeten zijn, omdat ze er op vertrouwen dat mensen het goede gaan doen, oftewel snitchen, en alle conservatieve partijen zouden tégen een quarantaineplicht moeten zijn. Maar het is precies andersom! De progressieve partijen zeggen allemaal: “We zijn tegen een quarantaineplicht, want we denken dat besmette mensen hun bek gaan houden,” maar het zijn progressieve partijen, dus “je bek houden” vinden ze de juiste beslissing. Zij vinden dus dat snitches bitches zijn. En VVD en CDA zeggen: “We zijn vóór een quarantaineplicht, want we denken dat mensen wél gaan snitchen.” Maar zij zijn conservatief, dus dat “snitchen” vinden ze de verkeerde beslissing. Dus zij vinden ook dat snitches bitches zijn. Eigenlijk zijn alleen die conservatieve oppositiepartijtjes consequent. Want die zeggen, net als de progressieve partijen, “Wij zijn tegen een quarantaineplicht, want we denken dat besmette mensen hun bek gaan houden.” Maar zij zijn conservatief, dus zij vinden dat de verkeerde beslissing. Dus kennelijk zijn dat de enige partijen die altijd zullen snitchen als daar redenen toe zijn. En die redenen hebben ze vaak genoeg, en daarom vallen ze zo vaak uit elkaar.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Tobi Kooiman

Thema door Anders Norén