Tobi Kooiman

Cabaretier

Corona-oplossing

Je kunt deze column ook zelf lezen op tobikooiman.nl/columns. Ik weet dat je deze column al aan het lezen bent, maar ik lees hem ook voor in een filmpje, dus het is voor de mensen die dat filmpje kijken handig als ik even benoem dat je hem ook zelf kan lezen.

Ik heb een suggestie wat betreft de anderhalvemeterafspraak die misschien een beetje bloederig is, maar laat me haar even uitleggen, want als er een piek en een tweede lockdown komen zit ik wéér zonder werk. Mensen houden zich steeds minder aan die anderhalve meter en daar worden nu wetten voor opgesteld. Ik weet zeker dat die wetten veel te mild gaan zijn, omdat er volgend jaar verkiezingen zijn en politici nu dus totaal geen risico’s durven te nemen. Dat zie je bijvoorbeeld aan het protocol dat nu door artsen en ethici oftewel specialisten is opgesteld voor het geval dat de IC’s weer overbelast raken. Politici willen dan niet gaan kijken naar leeftijd, en noemen dan allemaal bullshitargumenten. Maar de échte reden wordt angstvallig verzwegen: hoe ouder je bent, hoe groter de kans dat je stemrecht hebt en ze je dus te vriend willen houden. En dan zegt minister Van Rijn dat je beter op volgorde van binnenkomst kunt selecteren. Maar dan krijg je dus allemaal mensen die met de minste of geringste gescheurde teennagel meteen op de deur van de IC staan te beuken: “IK HEB CORONA, IK EERST!”

Ik snap dat Mark Rutte trots is, want er zijn best veel mensen die zich wél nog steeds gewoon aan de regels houden, en dat is voor hem heel bijzonder, want hij is VVD’ers gewend. Maar ík vroeg me af: “Wat bezielt die mensen nou die zich steeds minder aan de regels houden?” Sommige van die mensen zijn waarschijnlijk gewoon heel erg dom. Dat zijn mensen die bijvoorbeeld niet eens weten wat een meter is. Ze weten alleen wat centimeter is, omdat ze ooit een liniaal hebben gebruikt om hun lul mee op te meten. En daar stond verder alleen maar inch op, dus zij dachten dat dat dan misschien is wat “meter” is. Dus die mensen houden dan maar op hoop van zegen anderhalve inch afstand.

Maar voor de meeste mensen die zich niet aan de regels houden is het te abstract. Zeker nu de IC’s momenteel niet overbelast zijn. Dus laten we het voor die mensen concreter maken. Met een veel effectievere wet, namelijk een wet die iedereen die te dicht bij iemand in de buurt komt tijdelijk vogelvrij verklaart. Die mensen mogen dan zolang ze geen afstand houden bijvoorbeeld worden neergestoken. Of liever afgeschoten, want anders gaan mensen het een steekproef noemen en dat is het niet. De handhavers, die we al hebben, gaan incognito over straat, en dan proberen ze afstand te houden, maar als dan toch iemand te dicht in de buurt komt, dan komt er uit hun linkermouw een verborgen camera die live verbonden is met YouTube, en uit hun rechtermouw een pistool, boem, viral.

En ik sta open voor suggesties. Ik zou er bijvoorbeeld mee kunnen leven om racefietsers überhaupt vogelvrij te verklaren. Ook nog na de crisis. Allemaal. Dus, wil jij nou ook mensen gaan executeren? Meld je dan bij de politie.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Tobi Kooiman

Thema door Anders Norén